Till Cybercitys startsida

 Hela Sverige

   Du är här: CyberCity / Lindesberg / Historia

Lindesbergs historia

Lindesås kyrkby framträder redan under senmedeltiden som centralort för handeln i Lindesbergs bergslag, men torgdagar blev lagligen fastställda först under Gustav Vasas tid. Med bergshanteringens expansion på 1500- och 1600-talen ökade ortens betydelse, och när Lindesberg 1643 fick stadsprivilegier under sitt nuvarande namn fanns redan en permanent köpmannabosättning på platsen.

Trots hårt motstånd från Arboga lyckades Lindesberg överleva som stad och centrum för järnhandeln, men den expansiva utvecklingen avstannade. Lindesbergs folkmängd uppgick på 1770-talet till ca 650 invånare.

Handelsutbytet mellan Bergslagen och slättbygden fortsatte att prägla Lindesbergs näringsliv under en stor del av 1800-talet. Tillväxten gick relativt långsamt fram till 1870-talet, då Lindesberg fick järnvägsförbindelse. Under 1900-talet har utvecklingen varit mer dynamisk med expansion i framför allt metall- och verkstadsindustri. En betydande tjänstesektor, som betjänar både staden och omgivande bygder, har tillkommit på senare tid.

 
 
Krångliga ord?

Prova att klicka på understrukna ord i texten, så bör du få en ordförklaring. Om det inte fungerar kan du istället läsa vår ordlista.

Problem med länkar?

Om din webbläsare saknar JavaScript måste du välja sida från vår Platskarta istället.

Sverigekarta

Lindesbergs läge

Län: Örebro

Grundad: 1643

 Historia

 Befolkning

 Näringsliv

 Kommunala val

 Litteratur

OstseestŠdte Lindesberg i Ostseestädte

 Kontakta CyberCity

CyberCity - Lars Nilsson
© Stads- och kommunhistoriska institutet.
webmaster: kontakt@collegit.se
Senast uppdaterad 8 juni, 2004